Dårlig søvn kan gi kortere levetid.

Apr 28, 2022

 

Akkurat som vi mennesker har forskjellig høyde, vekt og forskjellig behov for mat, har vi også forskjellig behov for søvn. Men om vi ser på befolkningen totalt, så vil gjennomsnittet ligge på ca 7-7.5 timer, der de fleste sover et sted mellom 6-9 timer. 

Hovedregelen er at dersom du er utvhilt på dagtid, så har du fått tilstrekkelig med søvn – uavhengig av antall timer. 

Søvnlengde og søvndybgde reguleres av flere faktorer. Antall timer i våken tilstand bestemmer hvor dypt du sover når du først sovner. Døgnrytmen din har en helt avgjørende rolle for hvor lenge du sover og hvor trøtt du er når du legger deg. Derfor vil det som spiller inn på hvor lenge du sover – være når på døgnet du legger deg. En god døgnrytme er viktig for mange funksjoner i kroppen: kroppstemperatur, utskillelse av hormoner (kortisol og melatonin) og urinproduksjon. 

Vi mennesker har en indre biologisk klokke som er med på å styre døgnrytmen vår. Denne er ganske stabil, og selv isolert i mørke rom over tid ser vi at denne opprettholdes. MEN: vi har også viktige tidgivere til døgnrytmen vår (dette kalles zeitgebere), og dette er blant annet lyset (som er den viktigste faktoren) og andre sosiale faktorer. Det vil si at det ikke er umulig eller vanskelig for oss å korrigere den indre klokken når vi er utsatt for lys eller sosiale settinger. 

Mange mennesker i Norge har søvnvansker og ønsker hjelp til å sove bedre. Og først og fremst er det viktig å påpeke at det er veldig vanlig å ha søvnvansker fra tid til annen (10-15% av Norges befolkning har søvnvansker). Det er få holdepunkter som sier at søvnplager gir alvorlig fysiske konsekvenser annet enn ubehag, lavere konsentrasjon/yteevne og dårligere humør. MEN Flere alvorlige bilulykker, arbeidsulykker eller hjemmeulykker skyldes at personen har vært søvnig og lite fokusert. Mange med søvnvansker rapporterer også at det er dette som påvirker og ødelegger hverdagen og livskvaliteten i størst grad, og at de kan føle at de eksisterer mer enn at de lever. 

Langvarig søvnproblemer tyder også på å kunne føre til psykiske lidelser som blant annet depresjon og angst. Søvnen påvirker også blant annet risikoen for diabetes, hjerte- og karsykdommer og flere kreftformer. Så søvn bør tas på høyeste alvor. 

For å ta vare på søvnkvaliteten vår er det viktig å ha regelmessig mosjon (avslutt senest 3 timer før leggetid), unngå å sove på dagtid (det er til nøds lov med en liten power nap på 20 minutter), ikke oppholde deg i sengen mer enn forventet søvnlengde, stå opp til omtrent samme tid hver dag (også i helgene), få minst 30 minutter med dagslys (helst tidlig på dagen), unngå sterkt lys dersom du våkner på natten. 

For å unngå aktivering på kveldstid når du skal legge deg anbefales følgende: 

  • Unngå kaffe/annen koffein etc etter kl 17.00
  • Unngå Nikotin om du våkner på natten/rett før du legger den (virker aktiverende)
  • Unngå bruk av alkohol som sovemedisin – det kan lette på innsovningen men kvaliteten på søvnen blir dårligere
  • Unngå å være veldig sulten eller spise et stort måltid rett før leggetid
  • Sett av bekymringstid på ettermiddagen så du unngår å ta med deg bekymringene til sengen
  • Bruk soverommet til søvn (ikke jobb, mobil, pc, krangling etc)
  • Lær deg noen avspenningsteknikker som du kan bruke dersom du våkner om natten og ikke får sove 

 

Har du slitt lenge med søvnen din og er lei av å ha det sånn? Vi i Vidde skal sette opp kurs/foredrag med fokus på søvnhygiene og søvnvansker. Meld deg på vårt nyhetsbrev så får du varsel når det settes opp. Ta ellers kontakt med vår psykolog – Margrete for spørsmål om individuell oppfølging.