Ekspedisjonslivet vs organisasjonslivet

Sep 15, 2022

Burde arbeidsgivere fokusere på å legge enda mer til rette for kunnskap og læring om ernæring, bevegelse, søvn og gode relasjoner på arbeidsplassen?

Jeg mener svaret er opplagt. Her skal jeg forsøke å forklare hvorfor:
Jeg har vært så heldig å få være med på mange vinterekspedisjoner til arktiske strøk. Arktiske strøk betyr ofte ekstreme temperaturer og tungt fysisk arbeid. På noen av ekspedisjonene har jeg også vært ekspedisjonsleder. En vanlig oppfatning er at man må være veldig ekstrem for å dra på slike turer, men vil jeg påstå at det IKKE er riktig. Dette er fra en tur til Svalbard med 13 ungdommer fra Tyskland. Denne gruppen hadde minimal turerfaring, men klarte likevel å gjennomføre en tøff 16 dagers tur til Newtontoppen på Svalbard.Gruppa møtte all slags vær og vi hadde drøssevis med utfordringer underveis

Så hvorfor lyktes denne gjengen med å gjennomføre turen?
I gruppa hadde vi et overordnet fokus på å ta vare på hverandre, og de basale behovene. søvn, god ernæring, rutiner for å passe på kroppen og sette egne grenser. Det å passe på kroppen er helt avgjørende for å lykkes på slike turer. Siden vi hadde fokus på åpenhet i gruppa, så ble alle gode til å si ifra om små problemer før de ble store. Et lite gnagsår er et lite problem om man fikser det med en gang, men det kan bli et veldig stort problem om det ikke behandles tidlig. Det er ikke alltid like fristende å gå på do når det er kaldt, men det er likevel noe man må gjøre hver dag. Hvis man sluntrer unna gode rutiner så kan man fort få store problemer. Vi hadde også fokus på å løse problemer, ikke klage på de. Klaging er bortkastet energi. Med disse enkle prinsippene fikk vi “vanlige” ungdom fra Tyskland til å bli selvstendige og velfungerende ekspedisjonsdeltagere.

Hvilke paralleller kan vi dra fra ekspedisjons livet over til organisasjonslivet?
I arbeidslivet er det mange som neglisjerer de basale behovene sine. Full gass og vekst er ofte det “riktige” man skal fokusere på. Bevegelse, god ernæring og det å ha fokus på å bygge gode relasjoner blir ofte opp til hver enkelt å prioritere. Hvis man i hverdagen beveger seg for lite, sover for lite, spiser feil og ikke har fokus på å bygge sterke relasjoner i på arbeidsplassen kan man risikere å slite seg ut unødvendig. Det kan ofte resultere lav arbeidskapasitet og sykemeldinger. 


Min påstand er at hvis vi alle planlegger litt mer som om vi skal ut på en ekspedisjon i arbeidslivet, så vil arbeidsgivere få mer robuste arbeidstakere som både holder lenger, og presterer bedre i hverdagen.

 

Hilsen Lars