Hvorfor i all verden skal du ta en kald dusj eller isbade?

Aug 22, 2022

Isbading, er det virkelig nødvendig? 

Det er har de siste årene blitt veldig populært med isbading og for mange kan dette virke voldsomt og unødvendig. I dette innlegget skal vi gå igjennom hva som  egentlig er greia med isbading og hvorfor er dette bra for oss. 

Ekstrem kuldeeksponering er et unikt verktøy for å blant annet bygge resiliens eller en bedre stressrespons i møte med en stressor. Vi kan altså trene på å bli bedre på å møte stress ved å nettopp utsette oss for stress og trene på responsen. Ordet stress er for mange negativt ladet, og stress er noe mange vil unngå for enhver pris. Men vi kan skille litt på begrepene. Det finnes bra stress og det finnes dårlig stress. Det gode stresset er feks at vi tar en treningsøkt og utsetter kroppen for en påkjenning. Styrketrening der vi stresser musklene er et godt eksempel på hvordan det å utsette kroppen for kortvarig stress er med på å styrke kroppen i det lange løp. Dette er en type stress vi har kontroll på, og som ikke varer over en lengre tid. Det dårlige stresset er der hvor vi får en kronisk stressende tilstand som varer over lenger tid. Det er en type stress vi ønsker å unngå. 

Vi bygger mye av vår stressmestrings trening rundt gradvis eksponering til kulde.  

Kulde eksponering hjelper til med forbedret restitusjon, forbedrer evnen til å takle stress og er med på å redusere betennelse i kroppen. Så det er mange fordeler med nettopp bruk av kaldt vann. 

La oss ta en nærmere titt på de mange fysiske og mentale responsene som nettopp kuldeeksponering gir: 

1. Skade forebygging og restitusjon: 

Å senke seg ned i kulde har en rekke fysiske fordeler: 

- Det utløser restitusjon etter trening

- Det øker blodsirkulasjonen

- Det reduserer muskel sårhet. 

- Det reduserer betennelse i kroppen. 

All kulde eksponering er ikke lik. Kaldt vann har vist seg å ha betydelig større innvirkning på kroppen enn kald luft. Fysisk kontakt med iskaldt vann trekker varme fra kroppen 25 ganger raskere enn kontakt med luft ved samme temperatur, noe som raskt påvirker det kardiovaskulære og endokrine systemet.

Når du senker deg ned i kaldt vann, eller tar en kald dusj, så vil blodårene trekke seg sammen. Såkalt vasokonstriksjon. Det vil påvirke blodgjennomstrømning i kroppen og vil være med på å begrense betennelse og minimerer hevelse i muskulaturen. Dette vil igjen forbedre musklenes evne til å rekonstruere seg selv etter en hard treningsøkt ved at det fjerner noe av den regenerative belastningen fra kroppen. Det vil også kunne blant annet føre bedre søvn, som er avgjørende for  restitusjon og fremtidig skadeforebygging.Effektene stopper ikke der. Endringen i kjernetemperatur utløser en økning i veksthormoner og testosteron, og kan styrke immunsystemet med opptil 300 % av dets nåværende kapasitet. 

En økning av noradrenalin, kamp-eller-flight-hormonet, øker også blodstrømmen til hjertet, bryter ned fettvev og øker blodsukkernivået for å levere mer energi til kroppen.

2. Resiliens mot stress/bedre stressrespons. 

Den første reaksjonen på ekstrem kulde eksponering er “ få meg ut herfra fortest mulig” Det er nettopp derfor vi bruker kaldt vann til stress trening. For å kunne trene på tilpasning til stress, må vi skape en stress respons. Kaldt vann er et veldig effektivt verktøy for dette. 

Når vi opplever den første skremmende følelsen, står vi overfor et valg: “Kom deg ut og bring kroppen i sikkerhet”, eller bli værende i vannet og tvinge oss til å tilpasse oss. Daniel Kahneman utforsker i sin bok “Thinking, fast and slow” overgangen og evnen til å gå fra emosjonell og irrasjonelle tanker, til å roe ned og få mer rasjonelle tanker. 

Kahneman understreker at for å gjøre det, må du "krympe fokuset" ved å glemme det større målet og i stedet fokusere på det som er rett foran deg og ta kontroll på det du kan ta kontroll på. Det er nettopp derfor pust er det verktøyet vi jobber mye med å beherske i kuldetreningen. 

Langsom og lang kontrollert utpust vil stimulere til et skifte fra en sympatisk (fight-or-flight) til parasympatisk (rolig) tilstand. Ved å trene gjentatte ganger på kulde eksponering vil du kunne påvirke hvordan vagusnerven reagerer også i andre stressede situasjoner. Det vi trener på er å få en rolig og kontrollert respons slik at du kan prestere godt også i motgang. 

Ved å skape konsekvente stress responser i kroppen gjennom kald nedsenking, trener vi sinnet vårt til å bli så motstandsdyktig i møte med motgang som mulig.

Hvis du er nysgjerrig på å teste ut kulde eksponering, så anbefaler vi at du starter rolig og forsiktig. Neste gang du tar en god varm dusj, så kan du feks vri om bryteren litt og kjenne etter hvordan det er å få kaldt vann på kroppen. Du vil kjenne at pusten kanskje løper litt løpsk og du får et slags sjokk. Prøv å få kontroll gjennom å puste lange utpust og få kontroll på pusten. Det vil ta noen sekunder, men etterhvert vil du merke at kroppen tilpasser seg, og du vil faktisk kunne kjenne på at det er ganske forfriskende. Når du har fått nok, så vrir du bare tilbake til varmt vann, og kan fortsette vanlig dusjing. Sakte men sikkert, kan du øke lengden på hvor lenge du står i kaldt vann. Det er påfallende mange som kommer tilbake til oss etter å ha dusjet kaldt en stund, og som kan fortelle at de blir litt avhengige av kalde dusjer. Lykke til med kald dusjer:) 

 

Hilsen Lars.