Kan fokus på pust bidra til bedre team prestasjoner?

Apr 10, 2023


For mange vil det å snakke om pust og teamutvikling være rart og virke litt uhensiktsmessig. Du vil kanskje tenke at vi puster da uansett, så hvorfor skal man bruke tid på å snakke om pust?

I går holdt jeg et foredrag for kommunikasjonsselskapet Rud Pedersen. Tematikken jeg snakket om var systematisk teamutvikling, psykologisk trygghet og pust. Jeg startet ballet med å guide teamet igjennom en puste meditasjon, og etterpå reflekterte vi litt igjennom hva vi var igjennom.

Her er to grunner til hvorfor nettopp pust kan være veldig gode verktøy i en travel hverdag.

1. Hverdagspust og regulering av nervesystemet. 
Pusten, og måten vi puster på i hverdagen er med på regulere den tilstanden kroppen er i.

Mange av oss lever travle liv, med høy møtevirksomhet på jobb. Jeg har opplevd at veldig mange puster høyt i brystet, puster med munnen og puster unødvendig raskt. Det vil faktisk føre til at vi holder kroppen i en mer stresset tilstand, og dermed bruke unødvendig energi.

Det å lære seg å puste roligere gjennom hverdagen, ned i magen, og med nesen har veldig gode gevinster for å bli mer balansert og mer fokusert. Dette har gevinster for både det helsemessige aspektet, men også for prestasjonen på jobb i lengden.

2. Pustetrening skaper avbrekk, fokus, mer energi og felleskap. 
Ved å benytte seg av ulike pusteteknikker, så oppnår man flere fysiologiske og psykologiske endringer i kroppen. Bare det faktum å la kroppen og hodet et avbrekk etter en lang dag på seminar har stor effekt på kognitiv prestasjonsevne når man skal fortsette arbeidet.

Etter å ha kjørt igjennom pustetreningen, så fikk jeg høre av lederen av teamet at: 
 "Jeg kan nesten ikke huske sist gang jeg var så avslappet i en vanlig hverdag",

Tenk litt på det, hjernen trenger hvile fra stimuli.

Det å gjøre en meditasjon kan være en særdeles enkel metode for å få til dette. 
Ja, det kan virke litt rart å foreslå en meditasjon i teamet. Men det faktum at alle kan være med uavhengig av kjønn, alder og fysisk tilstand, så skaper det en følelse av felleskap. Det blir også en form for opplevelse man har gjort sammen og skaper rom for noen morsomme diskusjoner. I går var dere flere som klarte å holde pusten i over 2 minutter, og det er noe de aldri før hadde gjort.

Med andre ord, en enkel aktivitet, alle kan være med, det gir en direkte opplevelse på kroppen, og effekten er at du er mer fokusert og avslappet etterpå.

I mine øyne en vinn - vinn effekt, og et potensielt effektiv verktøy for å øke prestasjonene i teamet. Jeg har selv testet dette i mange team i Schibsted, og det er like interessant hva folk får ut av det hver gang vi gjør det. Forskningen på dette området blir bare større og større.

Tusen takk for at dere ga meg muligheten, og tilliten til å ta dere igjennom både meditasjon og teamutvikling prat Anders Westlie og Rud Pedersen Public Affairs